Vinovăția apare când simțim că ne-am încălcat codul moral și principiile.
De ce este dăunătoare vinovăția?
Adesea, vinovăția aduce gândul că suntem oameni răi și nu merităm iertare.
Însă, dacă nu ne oferim iertare, se poate să considerăm că suntem o povară pentru ceilalți, că dăunăm, că este ceva greșit cu noi…
Când avem asemenea credințe, este foarte greu să vedem că merităm să fim ajutați sau că merităm să avem grijă de noi. La urma urmei, nu poți avea grijă de un lucru pe care îl detești.
Paradoxal, în loc ca vinovăția să ne transforme în persoane „care au mai multă grijă data viitoare”, ea poate să ne facă să credem că nici măcar nu merită să mai încercăm vreo schimbare (oricum nu are rost).
Unele persoane care simt vinovăție excesivă, ajung chiar să aibă gânduri legate de sinucidere.
Ce putem face pentru a simți mai puțină vinovăție?
1. Să pornim de la premisa că mai există ceva bun în noi. Mai există lucruri bune pe care le putem oferi celorlalți. Există motive pentru a încerca să ne schimbăm sau să ne oferim un minim de compasiune. Nu știi niciodată cât de departe s-ar putea extinde potențialul tău, dacă ai crede și ai investi în el.
2. Să ne imaginăm că o persoană dragă a făcut lucrurile pe care le-am făcut noi. Am fi la fel de duri cu ea, cum suntem față de noi? De ce avem alte standarde pentru cei din jur, față de standardul legat de propria persoană?
3. Să acceptăm că greșelile sunt o parte semnificativă a vieții. Dacă spunem că lucrurile rele nu se vor întâmpla, riscăm să fim naivi.
4. La fel cum alții fac (intenționat sau nu), lucruri “condamnabile”, există o șansă că și noi vom face un astfel de lucru, de-a lungul vieții. Nu există “ei”, cei care greșesc, versus “eu”, care fac totul bine.
5. Evaluează obiectiv cauzele. În ce măsură ai fost doar tu de vină? În ce măsură a fost un eveniment neprevăzut? A fost o acțiune dorită sau un accident?
6. Să avem încredere că am luat decizia pe care am considerat-o bună în momentul respectiv, cu informația limitată pe care am avut-o în contextul de atunci. Când privim retrospectiv, avem o imagine de ansamblu, detaliată, a întregii situații. În schimb, în momentele în care luam deciziile pe care le-am luat, vedeam doar informația din fața noastră.
Și am făcut ce am putut, cu cât am știut atunci.
DISCLAIMER: Dacă resimți vinovăție excesivă, aceasta poate fi un simptom de depresie. Consultă un specialist.