Sănătatea psihică și social media

Când ne enervăm, zicem că rețelele de socializare sunt o pacoste. De câte ori nu am spus că dorim să “ne lăsăm”?

Multiple studii au arătat legătura dintre timpul petrecut pe social media și sănătatea mentală.

Cu cât petrecem mai mult timp pe social media, cu atât mai mare este riscul de depresie, anxietate și încrede în sine scăzută.

Cum ne păstrăm sănătatea psihică ȘI conturile active, în același timp? Din experiență personală, împărtășesc câteva „trucuri”.

Limitează contactele. Limitează prietenii virtuali la oamenii care chiar ai vrea să afle ce se întâmplă cu ține. Nu ești obligat să accepți toate cererile de prietenie.

Nu uită că există buton de unfollow! Fă o lista a 30 de oameni importanți pentru tine și o listă cu 10 pagini pe care le urmăreșți cu interes. Păstrează-le pe acelea la urmăriri. Scoate de la follow toți oamenii care te demoralizează și toate paginile care nu îți oferă ceva valoros. Nu doar că vei avea mai mult control asupra conținutului pe care îl vezi, dar vei reduce și timpul petrecut dând „scroll”.

Alege momente din zi când să verifici ce s-a mai postat. De exemplu, propune-ți să o faci de trei ori pe zi, câte 15 minute. Atât.

Dezinstaleaza aplicațiile. Folosește doar browser-ul sau PC-ul pentru a naviga rețelele de socializare.

Ai grijă de unde te informezi. E greu să filtrăm conținutul de calitate de “maculatură”, dar un pas important e să ne informăm din mai multe surse și să verificăm în diferite locuri adevărul ideilor pe care le citim.

Ar fi util să normalizăm ideea că nu răspundem instant mesajelor pe care le primim. Avem nevoie de timp de reîncărcare, în special cei mai introvertiți dintre noi. Este în regulă să nu fi disponibil mereu.

Oferă-ți o zi pe săptămâna, în care să nu intrii deloc pe rețelele de socializare.

Rețelele de socializare nu sunt inamicul. Să luăm ce este bun, să ne înconjurăm cu postări care ne educă și ne ridică moralul.

About Tania Cadis

Misiunea mea este să ajut oamenii să creeze o viață plină de sens, încurajându-i să se cunoască mai bine, să fie curioși și curajoși. Experiența mea include consilierea adulților și adolescenților cu probleme diverse.