1. Identifică limitele zonei tale de confort
Putem fi mai curajoși în anumite arii ale vieții, comparat cu altele. De exemplu, poate la job îmi asum riscuri, dar, atunci când trebuie să vorbesc cu persoane atrăgătoare, mă simt foarte incomod.
Identifică domeniile importante pentru tine și câteva lucruri pe care ai vrea să le schimbi, legat de accestea.
2. Răspunde la întrebarea “dacă nu ar există zona de confort, cum m-aș comporta?” Adică, asumând că ai putea face orice și ai avea tot curajul necesar, ce ai vrea să faci?
Pentru a ușura acest proces, gândește-te care sunt lucrurile importante pentru ține în viață și ce ai vrea să obții, într-o lume ideală.
Setează-ți obiective care sunt în afară zonei de confort, grupate pe domenii (ex. vreau să îmi fac 5 prieteni noi, vreau să cer o mărire de salar la job).
Pentru că ieșitul din zona de confort e dificilă, poate fi de folos să ne amintim că avem anumite principii/motive pentru că dorim să o facem (ex. o valoare de-a mea este prietenia, vreau să mă dezvolt).
3. Acum că ai acest obiectiv (ex. a face prieteni noi), gândește-te la cel mai puțin înspăimântător pas pe care l-ai putea face înspre obiectivul tău, dar care să te provoace totuși, într-o oarecare măsură.
Găsește o acțiune care să fie în afară zonei tale de confort, dar pe care să simți totuși că o poți realiza fără prea mult stres. Implementeaz-o.
Nu pune presiune pe tine, crezând că trebuie să faci cele mai grele lucruri posibile. Câte un pas mic este suficient.
4. Repetă acțiunea de mai sus până când nivelul de anxietate este tolerabil și poți trece la o acțiune și mai provocatoare.
Cu cât încercăm mai multe lucruri, cu atât zona de confort se extinde. Adică, tot mai multe lucruri ni se vor părea confortabile, pe măsură ce ne expunem la situații care, la început, par jenante sau prea riscante.
Devenim mai puternici și mai curajoși cu fiecare lucru provocator pe care îl încercăm. Continuă să îți asumi provocări cât mai diverse, în diferite domenii ale vieții, pentru a extinde zona de confort.