Când defectele și calitățile se împletesc

Scrie pe o foaie două liste: una cu calitățile tale, altă cu defectele. Gândește-te la cât mai multe idei pentru fiecare.

Acum, uită-te bine la liste. În ce situație sunt calitățile tale defecte sau defectele, calități? Când este nepotrivită o anumită calitate? Când nu o poți exprimă fără a cauza probleme sau când este prezentă în exces? În același timp, care e partea “luminoasă” a defectelor tale?

Arată-i unui prieten listele și este posibil să îți spună că anumite calități te încurcă, iar unele “defecte” îți sunt de folos.

Când o calitate este atât de evidență încât o observă toți cei din jur fără prea mult efort, această devine adesea un defect, fiindcă probabil există momente când această este excesivă. Astfel, apar momente când tocmai calitățile ne încurcă. De exemplu, o persoană este foarte iubitoare, o caracteristică frumoasă. Dar celălalt tăiș al sabiei este faptul că îi lasă uneori pe oameni să profite de ea, poate iartă prea ușor sau își pune propriile nevoi pe locul doi, din prea multă iubire pentru ceilalți. Sau, cineva este foarte empatic, dar se încarcă prea puternic cu problemele celorlalți și adesea devine iritabil din acest motiv. Sau, o persoană foarte muncitoare ascunde, de fapt, standarde prea înalte și perfecționism legate de propria persoană.

De multe ori, ne dezvoltăm anumite trăsături că metode de a supraviețui, din punct de vedere psihologic, în anumite momente grele al vieții. De exemplu, cineva prea cinic poate a dezvoltat acest fel de gândire datorită experiențelor negative pe care le-a avut de-a lungul viețîi – s-a “accidentat” de prea multe ori, iar acum e hiper-vigilent. Perfecționistului i-a fost comunicat constant că dacă nu face toate lucrurile bine, nu are valoare sau nu va reuși niciodată – motiv pentru care a încercat din greu să fie cel mai bun…

Defectele se poate să ne fi fost de folos cândva. Poate ne sunt în continuare utile, în feluri pe care nici măcar nu le conștientizăm! Perfecționismul poate duce la succes. Persoana prea competitivă poate ajunge la putere. Timiditatea te face să fii un bun ascultător… În ce mod te ajută defectele?

Important este să folosim fiecare tăiș al sabiei în mod temperat. Aproape fiecare latură a personalității ne poate ajuta, dacă o știm exploata în momentul oportun… și ne poate sabota, atunci când exagerăm. Să ne întrebăm în ce fel ne sabotăm singuri și cum putem fi mai echilibrați.

Conștientizând că persoanele sunt complexe și găsind noi perspective asupra propriei persoane, începem drumul spre acceptarea sănătoasă a sinelui. Asta nu înseamnă că ne plafonăm și nu dorim să devenim mai buni. Acceptarea sănătoasă se referă la conștientizarea tuturor aspectelor din personalitatea noastră și integrarea lor în imaginea noastră despre sine. O persoană flexibilă și puternică reușește să își privească obiectiv atât defectele, cât și calitățile. Realizează că defectele nu îi scad valoarea că om, la fel cum calitățile nu îi dau dreptul la aroganță, superioritate și nu îl fac invincibil.

About Tania Cadis

Misiunea mea este să ajut oamenii să creeze o viață plină de sens, încurajându-i să se cunoască mai bine, să fie curioși și curajoși. Experiența mea include consilierea adulților și adolescenților cu probleme diverse.