Când viața devine grea, gândește-te la faptul că, deși nu poți prezice viața, poți controla alegerile tale zilnice. Concentrează-te pe acel 10% pe care îl poți controla. Contează ca tu să îți faci treaba cât de bine se poate, în ciuda vieții.
Multe lucruri nu sunt despre tine. Unele dificultăți apar și sunt oportunități de învățare. Dar uneori, problemele care vin, chiar nu sunt despre tine. Tu ești doar victima colaterală a lecțiilor pe care alții trebuie să le învețe. Ia lucrurile că atare.
Sunt momente când tu ești un pion pe tabla de șah, iar implicarea ta în joc e esențială. În alte momente, lucrurile se întâmplă, iar tu doar se întâmplă să te aflii în jurul lor. Privește-le ca și cum ar fi un simplu spectator. Alege-ți foarte atent problemele și bătăliile. De multe ori, luăm în spate problemele altora, ne încărcăm cu fapte care nu țin de noi sau vrem să schimbăm lucruri care nu sunt în puterea noastră. Și apoi ne mirăm că viață este copleșitoare.
Apare întrebarea “De ce eu îmi fac treaba perfect, dar vin lucruri care nu țin de mine și fură bucuria?”. Să nu te obsedeze “de ce”-ul. Dacă sunt lecțiile tale, ia-le și apoi lasă întrebările și gândurile care nu îți mai sunt de folos să plece. Dacă sunt lecțiile altora, fii un simplu observator. De multe ori nu putem alege dacă suntem triști, dar putem alege mereu cum suferim – cât de demn, cât de lucid și cât de util.
Mintea noastră, când își vede bunăstarea amenințată, intră într-o spirală de frustrare. Te întrebi “de ce”, dar nu că să aflii cu adevărat un răspuns. Dacă acesta ar fi scopul, te-ai fi oprit de mult din a întreba – te-ai fi oprit pentru că deja ți-ai dat seama că mintea nu poate înțelege (încă) toate lucrurile, că e limitată, că nu poți să vezi (momentan) un răspuns. Nu te întrebi “de ce”, că să cauți soluții. Te întrebi ”de ce”, ca să îți alimentezi supărarea, să “pui paie pe foc”. Iar asta nu este o atitudine utilă sau demnă. Cu cât accepți mai repede că unele lucruri sunt parte din viață și nu dispar de grabă, cu atât mai repede vei caută, cu rațiune, aspectele pe care chiar le poți controla și care îți aduc un beneficiu. Cu cât accepți mai repede că unele răspunsuri nu vin și unele situații nu trec, cu atât mai repede îți vei întoarce atenția înspre acel 10% care ține de ține – gândurile, demnitatea și sensul dat evenimentelor, pe care nu ți le poate fura sau contamina nimeni.