Află cât de sănătos gândești

Unele gânduri sunt mai sănătoase decât altele. Terapia cognitiv-comportamentală, foarte bine susținută de studiile științifice, se bazează pe detectarea gândurilor nesănătoase și corectarea lor.

Mai jos este o listă cu câteva dintre cele mai frecvente gânduri nesănătoase

1) Gândirea alb-negru = plasarea evenimentelor/persoanelor în două categorii (ex.: om bun sau rău; frumos-urât). 

Varianta rațională: plasarea lucrurilor pe un continuum (ex.: omul are și calități și defecte)

2) Inferența arbitrară = extragerea unei concluzii, în lipsa dovezilor care să o susțină (ex.: deși am prieteni, cred că ei nu mă plac, de fapt)

Varianta rațională: bazarea pe dovezile din mediu în extragerea concluziilor

3) Abstracțiunea selectivă = centrarea pe un detaliu scos din context, ignorând celelalte aspecte relevante ale situației (ex.: în timp ce vorbeai în fața unui public, o persoană a căscat. Deși restul erau atenți la tine, te gândești că toți s-au plictisit de tine)

Varianta rațională: a vedea situația în ansamblu, fără a selecta doar anumite aspecte

4) Minimizarea și maximizarea = evaluarea eronată a importanței problemei (ex.: credința că este cel mai rău lucru din lume dacă iei o notă mică la examen)

Varianta rațională: deși unele lucruri sunt foarte rele, nu trebuie să le oferim proporții exagerate

5) Suprageneralizarea = a concluzii bazate pe evenimente izolate și a folosi această generalizare în multe situații (ex.: ”iubitul m-a înșelat, deci toți bărbații o vor face”)

Varianta rațională: conștientizarea faptului că lumea este complexă și plină de nuanțe

6) Gândirea emoțională = credința că ceva este adevărat “pentru că așa simți”, ignorând dovezile (ex.: “Simt că toată lumea mă urăște, deci așa este!”)

Varianta rațională: înțelegerea faptului că, deși intuiția este o unealtă foarte utilă și puternică,  trebuie să ne uităm și la dovezile concrete

7) Personalizarea = a crede că evenimente externe sunt asociate cu propria persoană (ex.: “Copilul meu este nefericit din cauza mea”)

Varianta rațională: realizarea faptului că evenimentele au multe cauze și fațete

8) Vederea “în tunel” = notarea aspectelor doar negative/pozitive (ex.: “Totul este rău, nu există nimic bun în jur”)

Varianta rațională: abilitatea de a vedea lucrurile din mai multe perspective

9) Etichetarea = atașarea unei etichete globale (vezi suprageneralizarea) asupra persoanelor/sinelui, fără a ține cont de dovezi contrare (ex.: “Sunt un eșec”).

Varianta rațională: considerarea aspectelor pozitive și negative în egală măsură, viziunea echilibrată

About Tania Cadis

Misiunea mea este să ajut oamenii să creeze o viață plină de sens, încurajându-i să se cunoască mai bine, să fie curioși și curajoși. Experiența mea include consilierea adulților și adolescenților cu probleme diverse.