Crește motivația

De câte ori ți-ai propus să faci un lucru, apoi ai renunțat? Imaginează-ți o viață în care setezi obiective și te ții de ele. Crește motivația folosind pașii de mai jos.

Crește motivația în cinci pași

Identifică „de ce”-ul

Gândește-te de ce este important pentru tine să faci o schimbare. Cu ce te-ar ajuta? O faci pentru tine sau pentru alții?

Pentru a crește motivația, e necesar ca obiectivele tale să fie autentice, să fie ale tale (nu forțate de alții). Când îți imaginezi versiunea ta din viitor, pentru care lucrezi, ar trebui să simți bucurie și entuziasm.

Pentru a menține motivația, ai nevoie de un scop mai mare. Uneori, munca noastră ne va cauza frustrare, pe care trebuie să o acceptăm (1).

Setează obiective specifice

Obiectivele generale nu ne responsabilizează la fel de mult precum cele specifice. Ceea ce nu măsori, nu poți să îmbunătățești.

De exemplu, propune-ți să citești 10 pagini pe zi, în loc să spui că „Vrei să citești mai mult”. Asigură-te că obiectivele tale sunt cât mai concrete și mai detaliate. Obiectivele mici fac diferența (2).

Setează obiective realiste

Setează obiective realiste, pe care să simți că le poți îndeplini. De fiecare dată când atingi un obiectiv mic, îți va crește motivația, deoarece te vei simți mândru/mândră de tine pentru această realizare.

În schimb, dacă planurile tale sunt foarte vagi, iar obiectivele, pe termen lung, le vei atinge greu, fapt care îți va diminua bucuria reușitelor mici.

Cere feedback

Motivația noastră crește dacă avem o audiență care ne urmărește. Avem nevoie ca ceilalți să observe ceea ce facem și să ne încurajeze. Așadar, vorbește cu persoanele apropiate despre obiectivele tale și ține-i la curent cu progresul pe care îl faci.

Spune-le oamenilor despre planul tău

Declară în mod public că vrei să atingi un anumit obiectiv sau notează-l într-un jurrnal, pe care știi că îl vei reciti peste o perioadă de timp.

Când le spunem celor din jur despre planurile noastre, ajungem să simțim presiunea de a le duce la bun sfârșit. În plus, cei din jur ne pot „trage de mânecă” și responsabiliza.

Motivația fluctuează. Avem momente când suntem mai productivi și momente când trebuie să integrăm lecțiile dobândite. Asigură-te că îți oferi momente de reîncărcare, pentru a crește motivația.

Cu drag,

Tania

About Tania Cadis

Misiunea mea este să ajut oamenii să creeze o viață plină de sens, încurajându-i să se cunoască mai bine, să fie curioși și curajoși. Experiența mea include consilierea adulților și adolescenților cu probleme diverse.