Psihologul Albert Bandura a vorbit despre conceptul de auto-eficacitate, care se referă la încrederea pe care o avem în capacitatea noastră de a realiza anumite sarcini (1). În acest articol, vorbim despre cum să ai încredere în tine.
Auto-eficacitatea scăzută joacă un rol în depresie, anxietate și consumul de substanțe. Întrucât persoanele cu auto-eficacitate scăzută consideră că vor eșua în saricini, ajung să nu mai încerce nimic nou, fapt care le alimentează credința că nu se descurcă.
Pentru a ne crește auto-eficacitatea și încrederea în noi, e important să facem pași mici în direcția scopurilor noastre, să încercăm lucruri noi, pentru a vedea că putem avea succes. Astfel, învătăm că putem realiza tot mai multe obiective. Ulterior, putem crește dificultatea comportamentelor în care ne angajăm.
Cum să ai încredere în tine
Alege un domeniu
Ca prim pas, alege un domeniu important pentru tine, în care ai vrea să te dezvolți. Gândește-te la motivele pentru care este important să ai încredere în tine în această arie. Gândește-te și la obstacolele care te-au împiedicat până acum.
Începe cu un pas mic
Identifică un risc pe care ai fi dispus(ă) să ți-l asumi. Descompune sarcinile complexe în sarcini simple. Încrederea în tine vine în momentul în care îți asumi riscuri și ai reușite. Asumă-ți un risc mic, care are o șansă mare de reușită.
Identifică credințele limitative care te țin pe loc și combate-le (2).
Crește intensitatea
Treptat, crește dificultatea sarcinilor și asumă-ți riscuri mai mari și mai complexe, până când înveți că te poți descurca în majoritatea situațiilor provocatoare. Cu cât te expui mai mult situațiilor dificile, cu atât vei deveni mai puternic.
Chiar dacă este incomod, asumarea riscurilor este o cale excelentă pentru dezvoltarea încrederii în tine! Trebuie să fii începător ca să devii expert.
Cu drag,
Tania