Dacă nu ne iubim propria persoană, măcar să o tolerăm

Ni s-a spus de multe ori “să ne iubim” pe noi înșine. Ușor de zis, greu de făcut. Pentru mulți dintre noi, “acceptarea de sine necondiționată” pare un concept SF, de nerealizat.

Să încercăm doar să ne tolerăm, pentru început. Să ne încredem în ideea că avem valoare, precum toți oamenii. Sau cel puțin, să îmbrățișăm ideea că potențialul nostru, ceea ce am putea deveni, are valoare. Pașii spre tolerarea propriei persoane implică realizarea faptului că am putea face mai multe decât facem acum.

Cum arată o persoană care se tolerează pe ea însăși?

O persoană tolerantă realizează că este un om complex. Asta înseamnă că, pe lângă punctele tari, are și defecte. Reușește să mențină o perspectivă echilibrată asupra celor două. La început, “acceptarea” de sine ia forma “suportării” de sine. Să te suporți, chiar dacă nu îți place foarte mult ceea ce vezi.

În al doilea rând, tolerarea defectelor poate ajută la înlăturarea lor. Mai exact, dacă reușim să tolerăm ideea că putem greși, ne vom da voie să ne privim defectele. O persoană care nu suportă ideea că ar putea avea imperfecțiuni, va refuza să își observe defectele.

O persoană care se tolerează, se poate detașa de mindset-ul limitativ (precum cel de auto-critică). Tu nu ești gândurile tale. Gândurile vin și pleacă, noi rămânem.

Gândul “Ești un incapabil” este doar un gând. Întreabă-te: „Cum știu 100% sigur că gândul meu reflectă bine realitatea? Oare nu există lucruri bune pe care le-am făcut, care să indice faptul că nu sunt atât de rău pe cât cred?”

O doză sănătoasă de toleranță pentru tine însuți nu te va face arogant, leneș sau mai puțin motivat. Există multe tehnici de auto-motivare, care sunt sănătoase și sustenabile pe termen lung. A-ți tolera defectele nu înseamnă a-ți opri dorința de a le depăși. Înseamnă doar a nu te tortură singur pentru ele.

Este necesar să ne gândim la potențialul nostru, dar este la fel de important să considerăm că avem valoare ca oameni, chiar dacă nu am ajuns încă unde am vrea să fim.

*problemele majore legate de stimă de sine și imagine corporală pot fi indicatori ai tulburăriloe emoționale și se recomandă contactarea unui specialist

About Tania Cadis

Misiunea mea este să ajut oamenii să creeze o viață plină de sens, încurajându-i să se cunoască mai bine, să fie curioși și curajoși. Experiența mea include consilierea adulților și adolescenților cu probleme diverse.