De ce unii oameni sunt mai afectați de o anumită situație decât alții? De ce două persoane reacționează diferit în aceeași situație? Este vorba de mindset-ul și mentalitatea fiecăruia. Dacă vrei să fii mai fericit, schimbă mindset-ul și atitudinea.
Psihoterapia cognitiv-comportamentală (CBT) folosește modelul A-B-C cognitiv pentru a explica acest fenomen (1), pe care ți-l prezit mai jos.
Starea de bine nu depinde doar de mediul extern, ci și de atitudinea ta. Să ne imaginăm că două persoane sunt jignite. Persoana A începe să plângă, dar persoana B începe să radă. În orice situație, atitudinea noastră despre situație ne influențează sentimentele.
Există anumite gânduri nesănătoase frecvente, care pot cauza emoții negative. Găsești o listă, pe blog (2).
Unele gânduri sunt mai sănătoase, în timp ce altele ne fac rău.
Această idee poate părea ciudată, așa că să vedem încă un exemplu.
Imaginează-ți că îți spui că trebuie cu necesitate să ai mereu în buzunar o monedă de 50 de bani.
Trebuie! Dacă nu ai moneda, este îngrozitor.
Uneori ai moneda în buzunar, dar se mai întâmplă să o uiți acasă.
Cum te simți dacă îți spui că trebuie neapărat (altfel este groaznic) să ai moneda în buzunar, dar constați că nu e acolo? Probabil furios, stresat.
În schimb, poți să îți spui că „Ai dori să ai moneda, dar este în regulă dacă o uiți uneori acasă.”. Cum te vei simți atunci, dacă o vei uita acasă? Probabil puțin frustrat, dar nu excesiv de agitat.
Trei pași pentru a schimba mindset-ul
Identifică evenimentul
Identifică situația externă care te-a deranjat. Încearcă să o descrii cât mai obiectiv (nu include aici sentimentele tale). Ce ar vedea o cameră de filmat care ar filma scena?
Identifică gândurile
Pentru a schimba mindset-ul, trebuie să îți dai seama cum gândești. Fă un efort să identifici gândurile, atitudinile și credințele limitative referitoare la eveniment.
Schimbă mindset-ul
În orice moment, poți alege ce atitudine să adopți față de o situație. Alege conștient credințele cu care te identifici! Asigură-te că sunt ancorate în realitate și îți dau o stare de bine.
De reținut
– Nu situația ne creează emoții negative, ci mindset-ul.
– Unele gânduri ne sunt de folos, dar altele ne cauzează emoții negative.
– De multe ori, situațiile externe nu pot fi schimbate, dar atitudinile noastre, da.
-Pentru a schimba mindset-ul, trebuie să conștientizezi credințele limitative, pe care să le înlocuiești cu gânduri benefice.
Cu drag,
Tania