Imaginează-ți un bufet suedez, cu zeci de opțiuni.
10 tipuri de pâine – albă, integrală, cu semințe, din cartofi, de secară etc…
13 tipuri de brânză – ceddar, telemea, de capră, de oaie, de vacă…
21 de mezeluri.
8 tipuri de iaurt.
11 sucuri.
17 tipuri de fructe…
Și tu nu ai mâncat niciodată din niciun tip de mâncare expus!
Dacă ești ca majoritatea oamenilor, această situație s-ar putea să te entuziasmeze, dar s-ar putea să simți și un blocaj.
„De unde încep? Nu am suficient timp să le încerc pe toate. Nu pot mânca așa de mult! Dacă aleg ceva ce nu îmi place?”
Alegerea unei direcții în viață, fie că e vorba de o meserie, de un loc de muncă sau de un partener romantic, implică navigarea printr-o cantitate enormă de date, de informații și prin multe circumstanțe și presiuni.
PASUL 1
În cazul de mai sus, cu bufetul suedez, în primul rând ar fi de folos dacă ai știi de la început ce feluri de mâncare îți plac și ce feluri nu îți plac deloc.
Din start, ți-ai reduce mult alegerile și deci, senzația de copleșeală. Acesta este primul pas pre auto-cunoaștere.
Încearcă activități diverse
„Nu știu la ce sunt bun.”. Ca să aflii, trebuie să încerci cât mai multe activități diverse. În acest fel, îți vei da seama cu adevărat ce calități ai și ce îți place.
Nu este suficient să te gândești la lucrurile care s-ar putea să îți placă. Nu este suficient să te gândești „s-ar putea să îmi placă ananasul.”. Pentru a confirma acest lucru, trebuie să îl guști. Autocunoașterea vine din experiențe reale, nu doar din analiză.
PASUL 2
În cazul bufetului suedez, ar ajuta dacă ai știi ce mâncare este preferată de oamenii din jur. Dacă te simți copleșit, ajută să îi întrebi pe ceilalți ei ce ar alege.
Vorbește despre ceea ce simți
Când vorbești cu oamenii în care ai încredere sau cu un psiholog despre lucrurile pe care le simți, se poate să îți fie adresate întrebări interesante, care te forțează să îți privești problema din alt unghi.
Așadar, te vei gândi la alte perspective și se poate să descoperi noi lucruri despre tine.
PASUL 3
Ce NU te-ar ajuta deloc în situația cu bufetul ar fi să faci stânga împrejur și să pleci. Să eviți.
Te-ar ajuta pe moment, pentru că ți-ar reduce anxietatea, dar curând ai simți foame și furie pentru că ai ratat oportunitatea de a mânca pe săturate.
Întreabă-te care sunt cauzele emoțiilor tale. Nu le evita
A simți emoțiile înseamnă a trăi. Înseamnă a procesa viața. Când ne gândim la ele, în loc să le evităm, reușim să le privim în profunzime și putem avea conștientizări valoroase.
Când simți o emoție intensă, întreabă-te care a fost evenimentul de la care a pornit, ce gânduri ai avut în legătură cu evenimentul respectiv. Privește-o prin lentila curiozității, precum un om de știință care studiază fenomenele emoționale.
Nu uita – procesul de autocunoaștere este unul care durează toată viața. Fii blând cu tine dacă ți se pare dificil.
Cu drag,
Tania